Primele focuri de artificii au fost destul de bazice. Un calugar chinez pe nume Li Tian a luat o bucată de bambus, l-a umplut cu praf de pusca, si l-a aruncat in foc, producand un zgomot puternic pentru a speria fantomele. Asta s-a intamplat in urma cu mai mult de 1.000 de ani, dar nu difera cu mult nici focurile de artificii din prezent: un invelis, un exploziv si un declansator.

 

Cele mai mari schimbari in tehnologia moderna a focurilor de artificii au fost determinate de cererea pentru prezentari extravagante, stralucitoare în zilele, cum ar fi Zile Nationale, Festivale, Concerte si alte evenimente.

Focurile de artificii au tendinta de a sublinia culoarea în plus fata de sunet, publicul pare să prefere ca focurile de artificii sa explodeze în cer, mai degraba decât pe pamant.  Culorile au fost încorporate în focurile de artificii în timpul Renasterii italiene, cand s-a adaugat otel și carbune pentru a produce culoarea galben și portocaliu. Treptat, pirotehnicienii au experimentat cu diferite metale care absorb energia de explozii si emit culoare. Compusii de strontiu produc culoarea rosie, bariu culoarea verde si cupru culoarea albastra. Combinatiile acestora si a altor metale produc gama de culori pe care le vedeti într-un foc de artificii profesionist .

Pentru a obtine focuri de artificii, pirotehnicieni se bazează pe un lant de doua explozii . Ei incarca artificiile într-un ” mortier “, un tub care este in esența un tun. Avand grija sa nu se aprinda artificiile una de la cealalta, ele asigura o siguranta in actiunea de ardere care aprinde praful de pusca, ambalat într-un compartiment separat, în partea de jos a artificiilor. Pachetul este lasat pe cer. Deci, ce este de fapt in acel pachet ? Sa ne uitam la un ambalaj, care ilustreaza bine principiile. Imaginati-va un înveliș exterior, de obicei, din plastic sau hartie, care ține totul împreuna. In interiorul invelisului este praf de pusca, iar incorporate in acest praf de pusca sunt sfere explozive numite ” stele “, care devin punctul de lumina pe cer intr-un foc de artificii. Aceste “stele” pot fi acoperite cu straturi de diferite metale pentru colorit, astfel incat lumina isi schimba culoarea la fiecare explozie. Un alt component este fitilul, care trece prin artificie. Acest fitil poate fi “fitil cu ardere lenta”, care se aprinde în acelasi timp cu “fitilul de ardere rapida” , dar este nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la praful de pușca și la stelele din interiorul artificiilor. Lungimea fitilului cu ardere lenta se calculeaza cu atentie, astfel incat artificiile nu se aprind pană cand nu au ajuns la o anumita altitudine .

ingineria-artificiilor

Tehnologia artificiilor continuă sa evolueze. Unii designeri de focuri de artificii au inceput sa utilizeze aer comprimat în loc de praf de pusca, care este considerat mai sigur si permite o mai mare precizie. Prin cercetarile în curs se incearca realizarea procesului mai ecologic prin utilizarea diferitiilor ingredienti naturali. Totusi, procesul de baza este acelasi ca si in secolul al saptelea. Dar asta nu înseamna ca ar trebui sa-l încercati acasa .